вівторок, 8 березня 2016 р.

Лялька - опудало на Масляну


    Масляне опудало – головний атрибут весняних гулянь. Виготовляють його у понеділок, щоб потім прилюдно спалити на багатті в суботу . Таким чином, народ проводжає зиму і зустрічає весну.
    Це свято дістався нам від стародавніх слов'ян. Вони спалювали опудало, щоб позбавитися від всього старого, непотрібного. Попіл від опудала розвіювали по полю, це повинно було забезпечити хороший врожай у новому році. Опудало Масляної обов'язково робили з соломи або сухих гілочок. До її подолу прив’язували вузлики тканини – вони символізували старі образи. Так спалювалося все погане, що могло нагромадитися за весь рік.

      Найлегший і поширений спосіб виготовлення опудала на Масляну: дві рейки необхідно надійно збити цвяхами або зафіксувати саморізами у формі хреста. Більш довга палиця - підстава, воно занурюється в землю або сніг, щоб зручніше було займатися подальшою «творчістю». З соломи (трави, паперу, лотків або клаптів) навколо дерев'яної основи формуйте тулуб і міцно фіксуйте мотузкою. Наволочку набийте соломою, дрантям або травою, натягніть на верхівку головної рейки і прив'яжіть. Таким чином, формується голова «Зими».
     Можливо, вам доводилося бути присутніми на гуляннях, де спалювалося опудало яскраво розмальованої дівиці, з широко розкритими очима. Таке опудало робиться від незнання особливостей обряду. Очі, нехай навіть намальовані на обличчі - наволочці, за повір'ями наділяють опудало душею, а таку «істоту» спалювати стає як мінімум негуманно.
     За однією з версій опудало, яке спалюється на Масляну, символізує не тільки Зиму, а й смерть, якої раніше терміну в очі дивитися не варто. Крім того, спалення свого роду жертовне, і опудало з відкритими очима може запам'ятати своїх кривдників. Щоб уникнути неприємних наслідків слід або зовсім не малювати «Зимі» обличчя, або обмежитися зображенням рум'яних щік, яскраво-червоних губ і зобразити очі закритими.
    Також є упередження, що робити основу для опудала у формі хреста християнам не слід. Виходом із ситуації може стати заміна горизонтальній планки на два віника, які слід вставити в рукава старої кофти або сарафана, попередньо надягнутого на вертикальну палицю. Усередині кофти віники гарненько зв'яжіть між собою, щоб вийшли руки і зафіксуйте, прикріпивши до основи. Таке опудало з руками-віниками стане навіть більш виразним.
    Розмір опудала залежить від того, на якій території буде палати багаття в Прощену неділю. Чим більше майданчик і чим більше гостей планується скликати, відповідно тим більше має бути опудало. При цьому постарайтеся, щоб воно вийшло помітним і привабливим на вигляд.
    Опудало Зими - центральна фігура у святкуванні Масляної, тому не шкодуйте для виготовлення саморобки сил і фантазії. На голову пов'яжіть симпатичний яскравий платок або клапоть тканини. В якості основного вбрання часто використовується сарафан! Якщо такого немає, нарядіть Зиму в ганчір'я або створіть костюм з клаптів тканини. Можна зробити зачіску, сплівши коси з соломи і пов'язавши їх паперовими стрічками зафіксувати під платком. Як бачите, виготовлення опудала - справа нехитра. За повір'ям виконання ритуалу, пов'язаного з ним забезпечує славний урожай, захищає протягом року від усіляких негараздів і напастей!

Немає коментарів:

Дописати коментар